Cum se pregăteşte CORECT carnea de grătar. Sfaturile doctorului Mencinicopschi de 1 MAI

1 Mai, Ziua Muncii, mancare – iata 3 notiuni extrem de aproape de sufletul romanilor care, in majoritate, sarbatoresc aceasta zi iesind la iarba verde – adica la gratar.   Carnea bine fripta pe gratar, micii, cartofii copti sunt in centrul atentiei in zilele ce urmeaza. 
Alina Costache
30 apr. 2014, 09:51
Cum se pregăteşte CORECT carnea de grătar. Sfaturile doctorului Mencinicopschi de 1 MAI

1 MAI: Daca nu stim insa cum sa pregatim corect carnea la gratar ne punem sanatatea in pericol. Iar distractia de 1 Mai nu trebuie sa fie urmata invariabil de dureri de burta, stari de greata si toxiinfectii alimentare! Asadar, iata prima recomandare: profitati de statul in aer liber – daca tot se numeste „iesit la iarba verde” – si alternati perioadele de masa cu plimbari, jucat diverse jocuri (si cand spun asta ma refer la volei, fotbal sau bedminton, nu rummy si carti). Apoi, urmatoarea: atunci cand mergeti la iarba verde nu lasati alimentele – nici produsele de origine animala, nici legumele, nici fructele – sa stea in soare, deoarece sub actiunea caldurii puternice se pot altera rapid.

Tot ce ştiai despre carnea la grătar este GREŞIT. Vezi de ce este la fel de TOXICĂ precum GAZELE DE EŞAPAMENT

Cum pregatiti corect carnea la gratar?

  1. Daca sub gratar veti avea foc direct, atunci grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene. Fumul rezultat din grasimea din carne scursa pe foc formeaza niste compusi care contamineaza si alimentele. De aceea, gratarul trebuie strict supravegheat, pentru a nu se produce frigerea excesiva.
  2. Carnea nu trebuie sa fie prea bine facuta: crusta putin innegrita este de fapt o crusta carbonizata, ceea ce se traduce prin risc major de sanatate. Prin urmare, bine ar fi sa o preparati potrivit: nici incomplet gatita (pentru ca exista riscul toxiinfectiilor), dar nici prea arsa.
  3. Este recomandat sa folositi carne macra, cu cat mai putina grasime si sa eliminati pielea de pe pulpele si de pe pieptul de pui. In general, pestele contine mai putina grasime decat alte tipuri de carne, ceea ce il face varianta de preferat. Mai mult, pestele se gateste repede.
  4. Carnea care se prepara greu poate fi pregatita de acasa (spre exemplu la cuptor) inainte de a fi pusa pe gratar. Cu cat temperatura la care se pregateste carnea pe gratar este mai mare si cu cat timpul de preparare este mai lung, cu atat riscurile sunt mai mari.
  5. Inainte de a folosi gratarul trebuie sa fim atenti sa fie curatat foarte bine, sa nu aiba urme de arsuri. Gratarul nu trebuie uns cu slanina, pentru ca efectul este acelasi ca atunci cand se scurge grasimea din carne pe foc. Cel mai bine este sa ungeti gratarul cu ulei rezistent la temperaturi inalte de frigere.
  6. Pentru ca friptura sa nu se gateasca la o temperatura prea mare este recomandat fie sa se raspandeasca carbunii in lateralele gratarului (si sa pozitionati carnea astfel incat sa nu fie fix deasupra carbunilor), fie sa se ridice gratarul la distanta de sursa de caldura (cu ajutorul unor caramizi, de exemplu).
  7. Pentru un gust deosebit si pentru a reduce riscul producerii substantelor cancerigene se recomanda condimentarea carnii cu rozmarin, ghimbir, busuioc, menta, usturoi, sofran, piper, cimbru, marar, patrunjel. Carnea nu se asociaza cu paine, ci cu legume gatite de asemenea corect la gratar si/sau cu salate bogate.

1 Mai+iesit la gratar+mici = regula.

Cand spui „1 mai” spui „gratar” si, invariabil, „mici”. Dar oare ce trebuie sa stim despre acest produs alimentar exilat in zona non-grata a nutritiei?

Micii sunt preparate traditionale din carne tocata, maturata cu supa de oase, adaos de grasime, condimente, afanatori, uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfati, coloranti, conservanti.

Daca tot vreti sa mancati mici, de cateva ori pe an nu e nici o nenorocire… insa ideal, bineinteles, ar fi sa ii preparati in casa (retete gasiti peste tot), din carne a carei origine o cunoasteti, cu usturoi de gradina si slanina de porc crescut ecologic, la curte sau in semisalbaticie.

Exista si o varianta (mai) sanatoasa a micilor: cei facuti din carne de strut. Carnea de strut este dietetica, avand o grasime buna, bogata in acizi grasi omega-3.

Important: cand ii pregatiti trebuie sa fiti atenti sa fie bine facuti, deoarece in cazul frigerii incomplete exista sansa contaminarii cu trichinela, care poate duce la imbolnaviri grave. Fripti pe gratarul cu foc direct devin toxici, asa ca cel mai bine ii pregatiti cum am recomandat putin mai sus.

Mancati micii cu salate de legume si mustar de calitate! Asocierea cu cartofi prajiti, paine si bauturi alcoolice nu face nimic altceva decat sa inrautateasca si mai mult digestia. 

Sursa: doctormenci.ro

DailyBusiness
Autostrada Unirii A8. Proiectul Târgu Neamț-Iași-Ungheni, gata de start!
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile. E cel mai vizionat de utilizatorii din România și e numărul unu pe platformă
Capital.ro
Se schimbă buletinele! Statele UE, obligate să elibereze cărțile de identitate
Playtech.ro
Mama Monicăi Bîrlădeanu, IREAL de frumoasă la 71 de ani. A atras toate privirile la nunta fiicei sale. E SUPERBĂ
DailyBusiness
120.000 de lei la pensie. Tot mai mulți români aleg să contribuie lunar
Adevarul
O fostă patinatoare care a reprezentat România la JO din 2018 vinde poze ”picante” cu ea pe OnlyFans
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Comisia Europeană schimbă pașapoartele și cărțile de identitate
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Plata în NUMERAR. Anunț despre românii care NU au cont la bancă
StirileBZI
Salariile cresc cu cel puţin 650 de lei! Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Vizita ministrului israelian al apărării la Washington amânată: contextul tensiunilor în creștere în Orientul Mijlociu
MediaFlux
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio protecție anti-poprire prin Revolut